Thomas-groep

Je kunt jaren oprecht hebben geloofd, goddelijke ervaringen hebben gehad of zelfs gepassioneerd evangelist zijn geweest. En toch kan ineens de twijfel toeslaan. Bestaat God wel echt? Hoe kan ik God rijmen met het lijden? Maar de wetenschap zegt toch heel andere dingen? Waarom voel ik me een buitenstaander in de kerk?

Allemaal wezenlijke vragen en worstelingen die je het gevoel kunnen geven dat de fundamenten van je leven onder je zijn weggeslagen.

Toch kun of wil je God of de kerk niet helemaal afschrijven. Maar op dezelfde voet verder blijven gaan, of doen wat de rest doet, voelt ook als verraad aan jezelf. En misschien ook wel aan God. Tenminste, áls hij bestaat.

Als je serieus twijfelt, kun je je in de kerk erg eenzaam voelen. Je buurman met z'n prachtige 'beelden', je buurvrouw die zo op kan gaan in aanbidding... En jij voelt helemaal niets! Wat doe je eigenlijk nog in de kerk? Is er geen kerk voor twijfelaars?

Herken je jezelf in bovenstaand verhaal, dan is de Thomas-groep misschien iets voor jou. In een kleine groep en in een jaar tijd het boek 'Stilte van God' van Reinier Sonneveld behandelen en in maandelijkse bijeenkomsten hierover van gedachten wisselen. Wil je meer informatie, neem dan contact op met Harold Hop.

Achtergrond Thomas-groep

Eind 2014 zijn de eerste twee 'twijfelgroepen' in de EGE gestart. De groepen zijn bewust klein gehouden om ruimte te geven aan alle deelnemers en om commitment te creëren: ieders aanwezigheid en inbreng is van belang.

Sommige deelnemers beschouwden zichzelf agnost, anderen konden niet om God heen, maar hadden teveel vragen waardoor ze geen vorm meer konden geven aan hun geloof. Weer anderen voelden zich vooral vervreemd van de kerk of de dogma's die ze daar ervoeren.

Eén groep had helaas veel tegenslag en is voortijdig gestopt. De andere groep kwam een jaar lang elke twee weken een avond bij elkaar. Na een aantal maanden werd er besloten dat 'twijfelgroep' te negatief klonk en werd 'zoekgroep' de nieuwe titel. Het komende jaar gaan we verder als Thomas-groep omdat zoekgroep te vaak werd verstaan als soepgroep ;-)

Evaluerend beschouwden alle deelnemers de zoekgroep als een zeer waardevol samenkomen die iedereen hielp om verder te komen in het proces van zoeken naar richting in het geloof.

Niemand is weer terug gekomen bij het punt waar ze waren voordat de geestelijke storm opstak. Maar we zijn er wel allemaal rijker uit gekomen: Meer bewust van wat we wel en niet geloven, duidelijker wat geloven betekent voor ons leven, en het gevoel dat we niet de enige zijn die ernstig twijfelt aan wat ooit de grootste waarheid was.

De Thomas-groep heeft deels wel wat weg van een AA-groep: het is alleen bedoeld voor serieuze twijfelaars/zoekenden, die een kerkelijke achtergrond hebben. Wat besproken wordt in de groep is vertrouwelijk. Omdat we gezamenlijk een traject bewandelen is het belangrijk dat de samenstelling van de groep gedurende het jaar niet verandert.

De Thomas-groep heeft geen verborgen agenda. We delen open en eerlijk onze twijfels en gedachten, ook als die cynisch of bitter zijn. Maar we proberen elkaar niet te overtuigen of te bekeren. Het enige doel is dat iedereen verder komt in zijn/haar eigen geloofsproces.

Diensten

Elke zondag om 10.00 uur ben je van harte welkom!

Lid worden?

Door lid te worden van de Evangelische Gemeente Enschede kun je deelnemen aan alle activiteiten, een taak oppakken en mag je meedenken over de toekomst van de kerk. Volg de intro-cursus

Contact

Zie de pagina contact

EA-logo