fbpx

Inspiratie

Groeten

Gepost in Inspiratie.

Aan tafel lazen we Romeinen 16. Paulus doet daar de groeten aan allerlei mensen. De brief schreef hij waarschijnlijk in het jaar 56 toen hij in de Griekse stad Korinthe was. Paulus was van plan om op zijn reis naar Spanje de christenen in Rome te bezoeken. Voor hem uit stuurde hij deze brief met prachtig de kern van het evangelie verwoord in de eerste hoofdstukken.

Het gedeelte waarin hij aan een lange lijst met mensen de groeten doet, bracht de brief ineens dichtbij. Alsof Paulus in een soort quarantaine leefde en de mensen niet zag. Hij zag ze ook niet, kon niet snel even naar ze toe en kon ook niet via een moderne digitale manier met ze communiceren.

Het moet van Paulus iets hebben gevraagd om los te kunnen laten wat er allemaal ver weg in Rome gebeurde zonder zijn aanwezigheid. Paulus kennende wilde hij overal bij zijn en zijn mening geven over wat er gebeurde. Dat is fysiek onmogelijk, dus probeerde hij nog wat invloed te hebben door een brief. En vervolgens?

Na het versturen van de brief kon hij alleen nog bidden en afwachten. En zijn reis plannen. Verder niks. Ja, KWW: Kiek'n wat 't wodt. Mooier gezegd: vertrouwen op de hemelse logistiek van de Schepper. Paulus staat bekend als arrogant, maar kon ook goed loslaten verwacht ik. Als geen ander had hij immers de kracht van God ervaren?!

Ooit leerde iemand mij: werk zo hard alsof het van jou afhangt, en bid zo hard alsof het van God afhangt. Paulus beheerste dat denk ik goed. Bidden en werken. Gas geven en loslaten. Bouwen en vertrouwen. Juist in een crisistijd zijn beide essentieel, maar zo lastig in balans te houden.... Welke kant kan bij jou zich meer ontwikkelen? 

Paulus groet allemaal mensen. Omdat hij weet dat God mensen gebruikt om zijn kerk te bouwen. Omdat hij weet dat God ook wel zonder een Paulus (of Pieter, of jouw naam) de wereld kan leiden. Liever schakelt de Schepper iedereen in. In een eigen unieke rol. Daarom zijn we allemaal zo bijzonder verschillend gemaakt. Om de veelkleurigheid en creativiteit van God te weerspiegelen. En dat kost Paulus dus een A4 aan groeten. 

Hartelijke groet,

Pieter Cnossen

Diensten

Elke zondag is er om 10.00 uur een fysieke samenkomst.Ook wordt de dienst via een livestream uitgezonden.

 

Lid worden?

Door lid te worden van de Evangelische Gemeente Enschede kun je deelnemen aan alle activiteiten, een taak oppakken en mag je meedenken over de toekomst van de kerk. Volg de intro-cursus

Contact

Zie de pagina contact

EA-logo

Gastennieuws ontvangen?

Ontvang 1x per maand nieuws over onze activiteiten.